снимка: иво петков  -->Специализиран дрон от Швейцария с вертикално излитане

...
снимка: иво петков  -->Специализиран дрон от Швейцария с вертикално излитане
Коментари Харесай

“Елаците-Мед” планира да удължи живота на рудника до 2041 г.

фотография: иво петков

 
--> Специализиран дрон от Швейцария с отвесно политане и водоравен полет, служител за фотограметрия и подробна геодезическа фотография, освежен диспечерски пункт, мобилно приложение за наблюдаване в действително време на индустриални действия и данни, с SOS сигнал, което експертите имат на телефона си. Това са дребна част от от новаторските решения, които улесняват работата в " Елаците-Мед ", част от Групата ГЕОТЕХМИН. От приватизацията през 1999 година до момента компанията е вложила над 1.3 милиарда лева в техника, технологии и запазване на околната среда. Животът на рудника е трябвало да спре през 2006 година, само че с помощта на екип от експерти под управлението на маркшайдера и някогашен помощник в Нипроруда проф. дтн инж. Цоло Вутов, той е удължаван на два пъти след преоценка на ресурса на руди в находището и в този момент концесията е до 2031 г. 
 

Благодарение на новите технологиище преработва една от най-бедните руди в света

В плана ще бъдат вложени 1.2 милиарда лева

​​​​​​​​​​​​​​
Въвеждането на нови технологии дава вероятност
за нов живот на " Елаците-Мед ", която оперира медното находище до Етрополе. Рудодобивната компания към този момент е създала план за удължение на периода на концесията за рандеман с още 10 година - до 2041 година, заяви изпълнителният шеф на сдружението инж. Драгомир Драганов. Обичайно времето за такива процедури лишава две години и екипът на компанията се надява през 2025 година да стартира вложенията за подготовката на идващия стадий от употребата на находището. В плана ще бъдат вложени 1.2 милиарда лева, като главната част от средствата ще бъдат вложени в построяването на уреди и покупката на техника, стана ясно на срещата на управлението на компанията с публицисти. За региона на Етрополе и обогатителната фабрика в Средногорието това значи запазването на над 2000 работни места. В същото време прогнозите са търсенето на мед да се удвои до 2035 година

В момента компанията добива първични материали при наличие 0.285%. " Още през идната година ще преработваме руди с още по-ниско наличие - 0.265% ", сподели изпълнителният шеф инж. Драгомир Драганов. По думите му в света има единствено едно находище с по-бедни руди - шведското Aitik (около 0.23%), само че наличието на злато там е доста по-високо, което прави добива по-рентабилен. А нормалното наличие на мед в рудниците по света е 0,4-0,7%. 

" Философията ни е не да търсим оптималната облага, а оптимален живот на рудника ", сподели инж. Драганов. " Новият план планува преправянето на небогати руди. За да бъде дейно сдружението, с цел да може то да оцелее, това не може да се случи без въвеждането на най-съвременните минни технологии в света и без да бъде нараснала успеваемостта на работата ", добави изпълнителният шеф.



" Новият план планува добивът и преправянето на  рудите да става в сходство с всички условия, залегнали в Оценка на въздействието върху околната среда, които компанията се ангажира да извърши ", сподели още шефът.

Той добави, че с цел да се обезпечи плавният преход към бъдеща употреба, през последните няколко години са вложени сред 80 и 90 млн. лева годишно. Вложенията са за замяна на автопарка, създаване на нова мелница в обогатителната фабрика, увеличение на потенциала за флотация и въвеждане на цялостна автоматизация в процеса на трошене на рудата. " В резултат на това повишихме потенциала на произвеждане на цялото дружество с близо 10% и по този начин с по-ниското наличие в рудите съумяваме да произведем същото количество концентрат ", изясни шефът " Производство " Стоил Димитров. Въведената цифровизация и най-съвременна система за ръководството на минното произвеждане разрешава да се следи и усъвършенства работата на машините в рудника, което е повишило продуктивността им с близо 19%.
Транспортират рудата през тунел в планината
" Елаците-Мед " обичайно е един от огромните вложители в добивната промишленост. Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. т са руда, а а останалото - така наречен откривка (в която няма потребен компонент), изясни шефът на " Рудодобивен комплекс " Ивайло Николов.

Рудата се добива по открит прийом в рудника в Етрополе и се транспортира с гумено-транспортна лента през тунел в обогатителния комплекс край село Мирково. Там годишно се създават 195-200 хиляди тона концентрат със наличие на мед от 22%. 

Успоредно с добива и преработката на рудата върви и рекултивация на освободените от активност терени, като до момента са възобновени към 300 от общо 600 дка от източното насипище на рудника, където се депонира откривката. Още към 300 дка са рекултивирани от хвостохранилището " Бенковски 2 " към обогатителната фабрика в Средногорието, сподели шефът " Околна среда и води " Александър Григоров.
Последен вик на технологиите 
Във всеки един от стадиите на работа се търсят способи да се понижат излъчванията на въглероден диоксид за запазване на природата и битката с климатичните промени.

Рудник " Елаците-Мед " е оборудван с багери   " Hitachi ", като 3 от тях са електрически. Чрез съвременна диспечерска система се усъвършенства броя на автосамосвалите и се понижават престоите на товарни разтоварни пунктове. Това, от своя страна, понижава нездравословните излъчвания и усъвършенства работата на заетия личен състав.   Компанията разполага и със оборудване, което трансформира част от минния боклук в материали за вложение в пътища или друга инфраструктура- сполучлива стъпка към кръгова стопанска система. 

Един от стадиите на преправка на медната руда е цикълът " приблизително и ситно трошене ". Там е и системата за мониторинг и усъвършенствано ръководство на цеха. Технологиите от време на време се обновяват. Марката на ръководството е " Siemens ". Цехът има 13 софтуерни линии. 4 от тях са за приблизително трошене, а останалите 9 - за ситно трошене. Рудата се троши от размер 200 милиметра до по-малко от 15. Чрез новата автоматизация продуктивността на цеха се е нараснала с 25%.

Следващият развой е смилането. Главната задача е натрошеният артикул да стане до 80 микрона като размер. 

На огромни екрани в Мелнично-флотационен завод се виждат всички мелници и се ръководи активността им.

Дружеството разполага с безпилотен летателен уред. Той е последно потомство и служи за геодезическа фотография на рудника, а събраната информация се обработва с няколко софтуера и се получава доста прецизен 3D модел. Преди да влага в новия дрон, тази работа се е осъществявала за няколко дни, а с новата технология става единствено за няколко часа. Фотограметрията се употребява за планиране на обекти с обстоен облак от точки. Употребява се и за съпоставяне сред обособени повърхности.

 
Търсим образовани хора с готовност за работа 30-40 свободни места се отварят всяка година, споделя инж. Васил Шишков, заместител шеф на Рудодобивния комплекс в Етрополе
 - Господин Шишков, по какъв начин ангажирате младите да стартират работа в комплекса?

- Самият аз съм почнал незабавно откакто съм приключил висшето си обучение. Бях на 25 години. Основната мотивация беше да мога да развия част от наученото в университета. Вече 23 години работя комплекс " Елаците-Мед ". За младежите вратите постоянно са отворени при нас. От 10 години имаме стажантска стратегия за студенти от разнообразни университети. Голяма част от стажантите минават на работа при нас след нея. Партнираме си и с локалната професионална гимназия по план за дуално образование. Тези стратегии оказват помощ на младежите да се развиват професионално. Правят се събития на отворените порти за студенти и други

- Колко нови работни места се отварят годишно в " Елаците Мед " и за какви длъжности?

- Работни места постоянно има в " Елаците Мед ", както за инженерен и управителен личен състав, по този начин и за редови чиновници. Около 30-40 свободни места се дават всяка година. Когато чиновници и служащи се пенсионират, се търсят нови фрагменти на тяхно място. Това са електроспециалисти, шлосери и инженери, експерти във всеки един отдел.

- Какво се изисква за започване на работа в комплекса?

- Най-важното нещо е претендентът да има нужната подготовка и също - предпочитание за работа.

- Какви оценки е получавало през годините сдружението " Елаците Мед "?

- " Елаците Мед " има редица оценки, които главно са свързани с нововъведения, внедряване на нови технологии и корпоративна обществена отговорност. 

- В Рудодобивния и Обогатителния комплекс има съвременни здравни пунктове. Защо е нужно да има такива на работната площадка?

- Те са от изгода на чиновниците на комплекс " Елаците-Мед " за доболнична помощ. Медицинските експерти са отсреща 24 часа, седем дни в седмицата. Оборудвани са с съвременна инсталация и имат коли за спешна помощ за незабавни случаи.

 
2649 лв. е междинната заплата 600 млн. лв. са разноските за личния състав за последните 10 г.  Значителен стопански резултат за общините, в които компанията работи
​​​​​​​

Елаците-Мед " е най-големият шеф в Средногорието и един от най-големите в страната. Предприятието дава самун на над 2000 души, а междинната заплата за 2022 година е 2649 лева, което е с 50% над междинната за България и с 10% повече от междинната заплата за добивната индустрия.

Компанията има подписан групов трудов контракт, съгласно който минималната работна заплата е с 40% над тази за страната. " Отделно от това при осъществяване на индустриалната стратегия всички служащи и чиновници получават 25% върху щатното си заплащане ", посочи изпълнителният шеф инж. Драган Драганов.

С активността си " Елаците-Мед " АД покачва стандарта на живот на хората в Средногорието и Етрополе, излиза наяве от отчет на Института за пазарна стопанска система /ИПИ/ за социално-икономическото развиване в региона на Средногорието и Етрополе, направен от Лъчезар Богданов, основен икономист на ИПИ, и Петър Ганев, старши откривател. В отчета за региона на Средногорието и Етрополе се визират седем общини - Етрополе, Пирдоп, Златица, Мирково, Антон, Чавдар и Челопеч. Това са общините, в които " Елаците-Мед " развива своята активност и откъдето има чиновници. В компанията работят 13,5% от всички заети в региона на Средногорието и Етрополе.

В община Етрополе междинната работна заплата е 1230 лева, само че без да се включват работещите в " Елаците-Мед ". 820 души от Етрополе, които работят в рудника, получават приблизително 2828 лева, което е със 130% над междинното заплащане за общината и с 6,8 на 100 над междинното за компанията. Работните места в " Елаците-Мед ", заети от локални поданици, са 57% от всички в частния бранш в Етрополе и 38% от общо работните места в общината. 

За двете съществени специалности на наетите в компанията
работната заплата изпреварва междинната за страната
за специалността - със 104% за машинните оператори и монтажистите и с 60% - за квалифицираните служащи. Машинните оператори и монтажниците получават 2465 лева при 1210 лева междинна заплата у нас. Сред тях са багеристите и водачите на 130-тонните камиони. Най-високи са заплатите на експертите - 2971 лева, само че пък и те са най-близко до междинните за страната - 2765 лева

Разходите за труд в " Елаците-Мед " надвишават 43 хиляди лева на един нает годишно, което е с 25% по-високо от междинното за добивната промишленост. Те се се усилват с 67% в интервала 2017-2022 година Това е растеж от над 35 млн. лева за пет години, което в допълнение поддържа приходите на семействата в региона на Средногорието и Етрополе.За последните 10 година направените разноски за личен състав от " Елаците-Мед " са над 600 млн. лева Над 550 млн. лева от тях са изплатените хонорари и вноски за обществено обезпечаване, близо 50 млн. лева са за обществени придобивки. За този интервал разноските за личния състав са се удвоили от към 40 млн. лева преди 10 години до над 88 млн. лева през 2022 година С това компанията се подрежда измежду 25-те нефинансови предприятия в страната с най висок пряк принос за домакинските бюджети.

Комбинацията от доста работни места и високи заплати носи забележителен стопански резултат за общините, в които " Елаците-Мед " работи. През 2022 година компанията генерира близо 53 млн. лева брутни трудови приходи за популацията в Средногорието и Етрополе (без служащите от други региони). Потреблението, което тези приходи обезпечават, генерира второстепенен резултат за още 27.8 млн. лева, демонстрират изчисленията на ИПИ. 
Компанията дала 11,5 млн. лева на общините 
Общият принос на " Елаците-Мед " към личните доходи в бюджетите на общините в региона на Средногорието и Етрополе надвишава 11,5 млн. лева през 2022 година В тази сума влизат изплатените концесионни хонорари, локални налози и такси и направени дарения непосредствено към общините. Ако прибавим и даренията към общински заведения, сумата нараства на 14 млн. лева

​​​​​​​

Общият принос на компанията за личните доходи в локалните бюджети доближава 4,9 млн. лева за община Етрополе, 3,3 млн. лева за община Мирково и 1,5 млн. лева за община Чавдар. Благодарение на направените концесионни заплащания към локалните управляващи, импортираните локални налози и такси и направените дарения непосредствено към общините, " Елаците-Мед " има голяма роля за образуване на личните доходи на общините в региона.
16,9 млн. лева за концесионни хонорари
" Елаците-Мед " изплаща 16,9 млн. лева като концесионни хонорари през 2022 година Половината от тази сума отива в държавния бюджет, а другата половина е за общините, на чиято територия предприятието прави активността си - Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица.

Средствата от компанията образуват 36% от личните доходи на общините от региона на Средногорието и Етрополе - 73% от личните доходи на община Мирково, 67% от личните доходи на Етрополе и 45% от личните доходи на община Чавдар.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР